Info

Year

2015

Date/Time

Friday 03/06 17:00

Location

cinema Frosina foyer, 1th flr

Origin Countries

MK |

Participants

Ana Vasileva

Ana Vasileva

Ana Vasileva is a women’s rights activist and a member of the feminist collective, Fight Like a Woman, living and...

Read More

Аr tists

Synopsis

Women's Room | Women's movies afternoon

ЖЕНСКА СОБА,  ЖЕНСКО ФИЛМСКО ПОПЛАДНЕ: Проекција на филмови проследена со дискусија со авторките модерирана од Ана Василева

“Жена, Маж или Човек” Краткометражен, документарен филм на Сара Симоска и Калиа Димитрова 14мин, Скопје, 2011 Може ли маж да носи хулахопки? Дали постојат машки и женски професии? Што се подразбира под современо семејство? Кој ги креира очекувањата во родовите односи и како обичниот граѓанин во Македонија ги доживува истите? “Жена, Маж или Човек” е краткометражен документарен филм/истражување/разговор, кој го носи дискурсот за родовите улоги директно на улица, пазар, гимназија, градинка. Неформалните разговори со случајно избрани претставници на неколку генерации и социјални групи во Скопје не на наведуваат заклучоци, туку напротив, отвораат прашања за родовите стереотипи, нивното генерациско репродуцирање, како и преиспитување, менување, надминување...

"Растење" Краткометражен филм на Верица Недеска - Трајкова 9мин, Прага, 2013 Рина има десет години и живее со својата мајка. Веста за проширување на семејството ќе ја разбуди нејзината фантазија...

Top