Info

Year

2022

Date/Time

Wednesday 08/31 18:00

Location

МКЦ парк

Origin Countries

Participants

Александра Спасеска

Александра Спасеска

Александра Спасеска е новинарка, преведувачка и активистка со седиште во Скопје. Работи како заменичка на главниот уредник во КАЈГАНА МЕДИА,...

Read More

Аr tists

Synopsis

Зошто е модата феминистичко прашање?

Зелена програма | Предавање на Александра Спасеска: „Зошто е модата феминистичко прашање?“

Модата и феминизмот треба да бидат дел од истиот разговор. Изборот на брза наспроти одржлива мода недвосмислено е феминистичко прашање, бидејќи тоа е избор меѓу систем кој главно се потпира на обезмоќување и искористување на текстилните работнички наспроти систем што овозможува и поттикнува промена кон поголем еколошки интегритет и социјално-економска правда. Јасно е дека движењето кон одржливи модни практики е инхерентно феминистичко прашање. Со почитување на етичките и одржливите методи на производство, ние не само што ѝ помагаме на нашата животна средина, туку помагаме и да ја ублажиме експлоатацијата со која се соочуваат повеќето жени вработени во текстилните фабрики. Обезбедувањето плати за пристоен живот, безбедни работни услови и ублажување на деградацијата на животната средина се начини на кои можеме да помогнеме да ги омоќиме жените кои толку напорно работат за да ја направат нашата облека.

По предавањето се охрабрува неформална дискусија.

~

Пријави се за предавањето и работилницата на овој линк https://forms.gle/G2AVwwfFjRorgSii6

 

Top