Инфо

Година

2015

Дата/Време

Сабота 07.03 15:00

Место

Фоаје на кино Фросина на кат

Земји учесници

МК | MK | SRB |

Учесници

Славчо Димитров

Славчо Димитров

Славчо Димитров дипломирал на катедрата за Општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет при УКИМ и има магистрирано Родови студии...

Повеќе

Катерина Колозова

Катерина Колозова


Јелисавета Благојевиќ

Јелисавета Благојевиќ


Ар тисти

Синопсис

Женска Соба | АНТИ-ПРЕДАВАЊЕ: Родот на политиката и политичкото тело

ЖЕНСКА СОБА 15.00 кино Фросина, фоаје на кат АНТИ-ПРЕДАВАЊЕ: РОДОТ НА ПОЛИТКАТА И ПОЛИТИЧКОТО ТЕЛО

Говорници: Славчо Димитров, истражувач, теоретичар и активист (Скопје);
Проф. Катерина Колозова, Институт за општествени и хуманистички истражувања (Скопје);
Проф. Јелисавета Благојевиќ, Факултет за медиуми и комуникации –СИНГИДУНУМ (Белград);

Оваа дискусија е обид за критика на комплексната историска и неутрализирана релација помеѓу конструкцијата на политиката/политичката имагинација и конструкцијата на машкоста. Дискусијата има за цел да ја доведе во прашање и потиснатата, а сепак универзализирана, метафора и имагинација за политичкото тело (body politic) која во западната политика и политичка филозофија е нотирана како алатка за обединување и за оправдување на нееднаквите дистрибуции на сензибилнито во социјалното тело (односно во заедницата).

Top