Инфо

Година

2015

Дата/Време

Недела 08.03 16:00

Место

Фоаје на кино Фросина на кат

Земји учесници

MK |

Учесници

ЛезФем

ЛезФем

Лезбејско- феминистичката група – ЛезФем е оформена во рамките на ЛГБТИ центарот за подршка во Скопје. Оваа група е посветена на...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Филмско матине + Дебата

ФИЛМСКО МАТИНЕ СО ЛЕЗ-ФЕМ: ПРЕМИЕРА НА КРАТКИОТ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ „СЕМИ“ И ДЕБАТА ЗА ПРАВОТО НА СЕМЕЕН ЖИВОТ НА ЛГБТИ ЗАЕДНИЦАТА

Краткиот документарен филм „Семи“ е изработен од Ана Симонова како режисерка и авторка и Ана Таневска како монтажерка. Двете се млади феминистки, борки за правата на ЛГБТИ заедницата и членки на ЛезФем. Филмот пред се говори за правото на семеен живот на ЛГБТИ заедницата преку приказната на Семи и прикажува како тој изгледа во една реалност далеку од нашата. Приказната не завршува кај семејниот живот, туку отвара и многу други прашања поврзани со детството и развојот на децата на истополови родители, борбата против хомофобијата, улогата на феминизмот итн. Модераторка: Драгана Дрндаревска- ЛезФем Говорници/чки: Ана Симова - ЛезФем Павлина Симоноска-Арсиќ - граѓански активист Жарко Трајаноски- Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници Петруш Теуниш

Top