Инфо

Година

2015

Дата/Време

Недела 08.03 19:00

Место

Кино Фросина

Земји учесници

БИХ |

Учесници

Pravo Ljudski Film Festival

Pravo Ljudski Film Festival


Ар тисти

Синопсис

Филмска Проекција

 ФИЛМСКА ПРОЕКЦИЈА ВО СОРАБОТКА СО ФЕСТИВАЛОТ PRAVO LJUDSKI (БиХ)

„Фрик Орландо“ Филм на Улрике Отингер / 1981 год. / 126’ Снимен како своевиден „мал театар на светот“, низ пет епизоди филмот ни ја раскажува историјата на светот од самиот негов почеток сосе грешките, некадарноста, жедта за моќ, стравот, безумието, бездушноста и баналноста. Улрике Отингер е светски позната германска режисерка и фотографка која од 1973 година живее и твори во Берлин. Во 1966 година го пишува своето прво сценарио и оттогаш го гради својот препознатлив бизарно-надреалистичен стил преку извонредни филмски наслови, кои не остануваат ненаградени. Покрај филмското, исклучително важно заради својата посебност е и нејзиното творештво во полето на операта, театарот и фотографијата.

Top