Инфо

Година

2021

Дата/Време

Сабота 12.06 13:00

Место

МКЦ, џебно кино

Земји учесници

Учесници

Албена Баева

Албена Баева

Албена Баева е визуелна уметница, кураторка и продуцентка која фокусот на своето творештво го пронаоѓа на раскрсницата помеѓу уметноста, технологијата...

Повеќе

Станимир Панајотов

Станимир Панајотов

Станимир Панајотов е доктор на компаративни родови студии од Централноевропскиот универзитет - Будимпешта, Унгарија. Моментално е постдокторски истражувач на Центарот...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Разговор: Албена Баева & Станимир Панајотов

Влијанието на омразата и мизогинијата во дигиталниот свет не е далечна илузија од реалниот живот. Дигиталниот свет е еднакво вистински колку и реалниот. Делата на Албена Баева се доказ дека онлајн културата и комуникацијата материјализираат вистински последици во нашите секојдневни животи. Работејќи помеѓу феминизамот, анализата на податоци, гамификацијата  и општествената теорија, нејзината изложба е храбра феминистичка изјава, инспирирана од онлајн троловите и инселовите (incel) зандани на бугарското општество. Нивните коментари, зборови и податоци станаа уметничко дело кое за возврат го преработува анонимното влијание на омраза и девалвацијата во славен манифест на женска моќ. Моделот на гамифицирана субверзија на Баева е општестевено привлечен и естетски маѓепсувачки.

 

Top