Инфо

Година

2021

Дата/Време

Сабота 12.06 21:00

Место

МСУ - Скопје

Земји учесници

САД |

Учесници

Кортни Стивенс

Кортни Стивенс

Кортни Стивенс е продуцентка која живее во Лос Анџелес. Нејзините нефиктивни и експериментални филмови се занимаваат соконтурите на јазикот, со...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Земја Женска (Terra Femme)

Филмска програма
Ова не е сон за заеднички јазик, туку за моќна и неверна хетероглосија

 

🎬 Филмски перформанс 

Земја Женска (Terra Femme)

2017–21 [62’"]  • Јазик: Англиски

Кортни Стивенс ни прикажува селекција на “домашни патописи” - аматерски филмови снимени од жени во периодот помеѓу 1920 - 1940 години. Наменети да бидат прикажани пред пријателите и членовите на семејствата на авторките, филмовите претставуваат нешто помеѓу домашен филм и случаен етнографски запис. Преку нив се запознаваме со еден нов вид на патник - којшто не е (вообичаено маж) во потрага по освојување територии, туку може да биде и разведена жена на туристичка тура низ библиските градини, или вдовица на крстарење до Северниот пол. Овие оптички автобиографии го претставуваатт светот низ очите на првите жени кинематографки, истовремено покренувајќи прашања за политиката на погледот.

Top