Инфо

Година

2021

Дата/Време

Петок 11.06 21:30

Место

МКЦ плато

Земји учесници

МК | Срб |

Учесници

Калиа Димитрова

Калиа Димитрова

Калиа Димитрова (Скопје, 1991) дипломира на политички науки на Правниот факултет при УКИМво Скопје, а нејзината магистратура во областа на...

Повеќе

Медуза platform

Медуза platform


Реља Пекиќ Цариќ

Реља Пекиќ Цариќ

Реља Пекиќ Цариќ e етнолог и антрополог. Реља е ко-основач на Центарот за визуелна антропологија - Белград и координатор на друштвениот центар Кров - Белград.


Ар тисти

Синопсис

Заедно (Сложни жени диско градат)

Феминистичката платформа Медуза и Центар за визуелна антропологија - Белград

  • Времетраење: 39’
  • Јазик: Македонски
  • Продукција: Феминистичката платформа Медуза - Скопје и Центар за визуелна антропологија - Белград
  • Авторка: Калиа Димитрова
  • Ко-автори: Реља Пекиќ Цариќ, Миклош Барна Липковски, Никола Радека
  • Сценарио: Калиа Димитрова
  • Камера: Реља Пекиќ Цариќ, Миклош Барна Липковски 
  • Монтажа: Реља Пекиќ Цариќ, Никола Радека 
  • Звук: Никола Радека

Заедно е истражувачки, пријателски, документарен филм кој е плод на соработка меѓу Феминистичката платформа Медуза од Скопје и Центарот за визуелна антропологија од Белград, кој тргнува од претпоставката дека делувањето на жени и квир лица во доминатно машки простори, каков што е и доменот во нашиот фокус, (може да) ги промени постоечките услови и релации и да создаде нови. 

Документарниот филм одблизу нè запознава со животот, развојот, меѓусебните врски, соработки, препреки и борба за егзистенција пред и за време на здравствената криза на неколку клучни фигури од културниот живот на градот Скопје - диџејки и диџеи на чии сетови се чувствува(в)ме најслободни, безбедни и свои, а чија работа беше (е) оневозможена за време на снимањето на филмот. Еми Ермилова, Соња Исмаил, Вера Вендета, Ивана Драгшиќ, Илина Ангел, Ана Мало и Зоки Бејбе, зборуваат за своето минато и за иднината на оваа професија.

Top