Инфо

Година

2022

Дата/Време

Четврток 17.11 12:00

Место

Младински Културен Центар

Земји учесници

MK | MK | Македонија | Северна Македонија | Северна Македонија |

Учесници

Биљана Тануровска Ќулавковски

Биљана Тануровска Ќулавковски

Биљана Тануровска Ќулавковски 


Кристина Леловац

Кристина Леловац


Викторија Илиоска

Викторија Илиоска

Викторија Илиоска е македонска кореографка и изведувачка која живее и работи помеѓу Северна Македонија и Германија. Веќе повеќе од една...

Повеќе

Душица Лазова

Душица Лазова

Душица Лазова е е соуредничка на првата дигитална феминистичка платформа Медуза. Дипломирала на Катедрата за англиски јазик и книжевност при...

Повеќе

Елизабет Колевска

Елизабет Колевска

Елизабет Колевска е магистер по балетска педагогија – современ танц. Работи како педагог во ДМБУЦ Илија Николовски Луј, раководи со...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

ДИЈАЛОГОТ КОЈ НЕДОСТАСУВА - Разговор со Викторија Илиоска

 
🔴 17.11.2022 | 12 часот | МКЦ, Галерија 2 (Фоаје на Кино Фросина, на кат)
🔴 ДИЈАЛОГОТ КОЈ НЕДОСТАСУВА - Разговор со Викторија Илиоска
🔻Модераторки: Биљана Тануровска - Ќулавковски (ЛОКОМОТИВА) и Кристина Леловац (ПРВО ПА ЖЕНСКО)
🔻 Соработнички: Душица Лазова и Елизабет Колевска
 
Современите изведувачки уметности може да делуваат херметично поради тоа што отстапуваат од традиционалните линеарни постапки во креирањето, како на пр. развоен наратив во форма на текст според кој се водиме или либрето. Затоа решивме да востпоставиме форма на “разговор со уметниците“ како пракса на рефлексија или дијалог кој недостасува. Тргнувајќи оттаму ги поканивме нашите две соработнички Душица Лазова и Елизабет Колевска кои ќе пишуваат за делото на Викторија Илиоска низ различни перспективи - родова, теориско-уметничка, изведбена и перформативна, а Биљана Тануровска - Ќулавковски и Кристина Леловац низ прашања ќе го кореографираат просторот каде ќе започне дијалогот, односно каде ќе се разоткрива повеќеслојниот процес низ кој се креира делото.
Ве каниме да откриваме и создаваме повеќегласие за современата изведувачка уметност, задно да ја гледаме, да ја исчитуваме и да промислуваме за неа.
 
 
Десетото издание на Фестивалот е поддржано од Шведска и The Kvinna till Kvinna Foundation, FRIDA | The Young Feminist Fund, Зигрид Раусинг Траст и Министерство за култура на РС Македонија.
Top