Инфо

Година

2016

Дата/Време

Петок 11.03 20:00

Место

Хол на МКЦ

Земји учесници

MK | MK |

Учесници

Љуми Бекири

Љуми Бекири


Кристина Леловац

Кристина Леловац


Ар тисти

Синопсис

Отворање на изложба на протестни фотографии

ЖЕНА БОРЕЦ - женски портрет на граѓанскиот отпор во Македонија во 2015

Слободна Македонија, колку тоа женски звучи!


Волјата на жената е непоколеблива. Таа е присутна насекаде околу нас и е водечката сила на животот, бидејќи на нејзина страна се љубовта, вистината, правдата, толеранцијата, храброста и слободата. Оваа изложба е само мал портрет на женското лице на годината одбележана со свирежи, скандирања и поворки по улиците. Одек на автентичната женска борба со пендреците, штитовите, чизмите со метални ѓонови, со барикадите, солзавците и водените топови. На женското НЕ на неправдата, насилството и криминалот. И покрај тоа што беа прогласени за внуки на вештерките кои што предците на царот не успеале да ги запалат, македонските жени бестрашно и неуморно ги освојуваат улиците.


Уште малку и ќе ја освојат и слободата!


Концепт: Љуми Бекири и Кристина Леловац

Top