Инфо

Година

2016

Дата/Време

Недела 13.03 14:00

Место

Фоаје на кино Фросина на кат

Земји учесници

МК |

Учесници

ХЕРА

ХЕРА

ХЕРА предводи граѓанска акција и поттикнува општествена промена за остварување на сексуалните права и за овозможување подобро образование и услуги...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Знаеш ли да препознаеш љубов? А вистинска љубов?

ХЕРА Млади: Знаеш ли да препознаеш љубов? А вистинска љубов?


Модератор: Маја Балшиќеска


Говорници: Деспина Стојановска – Прв семеен центар; Насер Дурмиши – Прв семеен центар; Елена Димушевска – Национална мрежа против насилство врз жени и семејно насилство


Темата за која многу малку се зборува, а за која статистиката вели дека 1 од 5 млади тинејџерки и жени е жртва на насилство во врска. Кои се знаците, како да се препознае и како да се излезе од кругот на насилството во врска? За праксата на ПСЦ (Првиот семеен центар кој работи со сторители, деца и жени кои преживеале родово базирано насилство) зборуваат социјален работник и психијатар кои ќе се фокусираат на најчестите случаи на насилството во врска, но и на главните обележја на насилната мажественост и работата со сторители. Воедно, дискусијата го отвора прашањето што се презема на национално ниво, дали има интервенции во образовните програми, каде се пријавува и каде се бара помош за насилство во врска?

Top