Инфо

Година

2021

Дата/Време

Сабота 12.06 20:10

Место

МСУ - Скопје

Земји учесници

Јужна Африка |

Учесници

Џиоти Мистри

Џиоти Мистри

Филмското творештво на Џиоти е интеракција помеѓу кинематографските традиции и инсталациската уметност. Нејзините филмови се прикажани на многу фестивали низ...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Причина за смрт (Cause of Death)

Филмска програма
Ова не е сон за заеднички јазик, туку за моќна и неверна хетероглосија

🎬 Причина за смрт  (Cause of Death)

2020 [20’]

 

  • Јужна Африка, Австрија
  • Јазик: Англиски
  • Режија: Џиоти Мистри
  • Монтажа: Ники Комнинос
  • Продукција: Флоријан Шатауер / Süd Nord Film 

 

Женските тела се постојано изложени на ризик. Обдукциските извештаи секогаш ја наведуваат причината за смрт, меѓутоа чисто како физичка активност, притоа изоставувајќи ги структурните и повторувачки насилства врз женските тела, чиј резултат се фемицидите.

Фестивали: Africa in Motion, Ирска, 2020; Festival International du Film, Франција, 2020; Gijon IFF, Шпанија, 2020; IDFA, Холандија, 2020; BIEFF, Романија, 2020; IDFF, Чешка, 2020; Uppsala International Short FF, Шведска, 2020; Festival de Cine Africano, Шпанија, 2020; Festival des Cinemas Differents Collectif Jeune Cinema, Франција, 2020; Queerlisboa Lesbian & Gay Festival, Португалија, 2020; Internationales Kurzfilmfestival, Германија, 2020.

Top