Инфо

Година

2021

Дата/Време

Сабота 12.06 20:00

Место

МСУ - Скопје

Земји учесници

Србија |

Учесници

Доплгенгер

Доплгенгер

Доплгенгер (Doplgenger) е уметничко дуо од Белград составено од Исидора Илиќ и Бошко Простран. Доплгенгер работат како филмски/видео уметници, истражувачи,...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Камерадин (Kameradin)

Филмска програма
Ова не е сон за заеднички јазик, туку за моќна и неверна хетероглосија

🎬 Камерадин (Kameradin)
2018 [6’ 10″]

 

  • Србија
  • Јазик: Српски
  • Режија, Монтажа, Продукција: Колектив Доплгенгер

Составен од архивски снимки од југословенското филмско творештво, филмот започнува со зборовите на Милена Дравиќ во филмот „Вилхелм Рајх: мистериите на организмот“  на Душан Макавејев. Потоа следува распарченото искуство на една жена и нејзиното скршено тело како резултат на патријахалното влијание.

Фестивали: Tallinn Photomonth, Contemporary art biennial, Естонија (2019); In Silico Competition, IFF Message to Man, Санкт-Петербург, Русија (2019) - In Silico International Competition of Experimental Films; International Film Festival RotterdamIFFR (2019); Performance, performativity and document, Галерија SULUV, Нови Сад, Р. Србија (2018); RE*CREATION, Fotograf Gallery, Прага (2018).

Top