Инфо

Година

2018

Дата/Време

Сабота 05.05 20:00

Место

Кино Фросина

Земји учесници

Белгија |

Учесници

Софи Бруне

Софи Бруне

Софи Бруне е антропологиња, режи-серка на документарни филмови и истра-жувачка на Институтот за социологијапри Универзитетот Либре во Белгија. До-битничка е...

Повеќе

Ар тисти

Синопсис

Сонување во капитализам

Филмска програма: проекција на “Сонување во капитализам”, Софи Бруне Белгија / 2017 / 63’ селекција на филм Кумјана Новакова 20.00 · Кино Фросина

Фестивали: 40ème Festival Cinéma du Réel - Paris- France, Festival Millenium 2018 - Brussels - Belgium, 15th Crossing Europe Film Festival Linz 2018

Дванаесет луѓе се навраќаат на своите соништа поврзани со работата и се обидуваат да го толкуваат нивното значење. Овие измачени души на поетски и политички начин го опишуваат своето лично страдање на работното место. Сонувачите и нивните соништа полека го разоткриваат светот во кој доминира неолибералниот капитализам. Филмот е копродукција на Аlter ego films, Michigan Films, RTBF, ARTE G.E.I.E, CBA, Fresnoy, со поддршка од Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie- Bruxelles, VAF и the Scam. Софи Бруне е антропологиња, режисерка на документарни филмови и истражувачка на Институтот за социологија при Универзитетот Либре во Белгија. Добитничка е на бројни награди, меѓу кои и наградата за најдобар документарен филм на Меѓународниот фестивал на документарен филм во Билбао.

Кумјана Новакова работи во областа на креативниот документарен филм и аудиовизуелни уметности од 2006 година. Развива проекти кои ја обединуваат филмската и современа уметност, главно истражувајќи ја интеракцијата меѓу идентитетите, спомените и колективното јас. Таа е коосновач на Филмскиот фестивал Право Људски во Сараево, Босна и Херцеговина.

По проекцијата следува дискусија.

Top