Ањес Варда

Ањес Варда
ФР
Режисерка

Ањес Варда, пионерката на францускиот Left Bank, беше една од најпроникливите филмаџики, чиј што интерес за општествените маргини и женската субјективност, во комбинација со нејзиното професионално минато во областа на фотографијата, резултираа во еден од најигривите и политички најсмели опуси во историјата на филмот. Големата мајка на новиот француски бран покрај многуте награди и номинации, ги има освоено Сребрената мечка на Берлинскиот филмски фестивал, почесната Златна палма на Канскиот филмски фестивал, Златниот лав на Венецијанскиот филмски фестивал, како и почесниот Оскар за животно дело.

Top