Елена Чемерска

Елена Чемерска
MK
уметница

Елена Чемерска (1991, Скопје) е визуелна уметница и истражувачка. Во својата уметничка практика ги истражува врските помеѓу естетиката, материјалноста и политиката, комбинирајќи различни медиуми и  стратегии со желба да се раслојат наративите втемелени во културолошките структури во кои е преплетена релацијата меѓу универзалното и партикуларното. Магистрирала уметност и дизајн во ликовни уметности на Master Institute of Visual Cultures, AKV St. Joost Academy of Art and Design во Сертогенбош, Холандија. Учествувала во повеќе изложби во земјата и во странство, меѓу кои: “Monumental Fluxus”, Expoplu, Најмеген, Холандија; “Monument to Freedom-Conversations”, изложба и промоција на книга, Private Print Studio, Скопје; “RESTART”, Младински културен центар, Скопје; "What Do We Dance For?", Галерија Nectar, Тбилиси, Грузија, Биенале на млади уметници, МСУ, Скопје; Проекција “Transition”, Eye Research Lab, Eye Museum, Амстердам, Хоалндија, итн. Моментално живее помеѓу Скопје, Северна Македонија и Берлин, Германија.

Top