Џиоти Мистри

Џиоти Мистри
Јужна Африка
режисерка

Филмското творештво на Џиоти е интеракција помеѓу кинематографските традиции и инсталациската уметност. Нејзините филмови се прикажани на многу фестивали низ светот меѓу кои во Торонто, Винтертур, Ротердам и Дурбан, додека нејзините дела биле изложувани во Kunsthaus во Цирих, Мuseum der Moderne во Салцбург, и Kunsthalle во Виена. Џиоти реализирала уметнички резиденции во Холандската Филмска Академија во Амстердам и во Калифорнискиот колеџ за уметност во Сан Франциско, и била дел од жирито на 68то издание на Берлинскиот меѓународен филмски фестивал - Берлинале. Моментално работи како професорка по филмска уметност на Универзитетот го Гетеборг.

Top