Андријана Кена

Андријана Кена
Венецуела
продуцентка
веб страница

Андријана Кена е градинарка и продуцентка од Венеција која моментално живее во Барселона. Има студирано Јазични вештини (Language arts) и режија на документарен филм и оттогаш истражува екополитички субјекти како пост-екстраактивизам, правда за храна (food justice), и политичка агроекологија. Нејзините хибридни дела како Подалеку од моето и Транзициони гласини, го користат филмското творештво како чин за разгорување дебата меѓу научници/селани, мигранти/експерти за соништа, урбани уметници/преживувачи. Моментално Адриана е вонредна професорка на Escola Catalana de Cinematografía, членка на екофеминистичката истражувачка група La Cuina на Музејот за современа уметност во Барселона, и работи на постпродукција на нејзиниот прв долгометражен, фиктивен филм насловен Коита (Koita).

Top