Анита Вах

Анита Вах
Уметница

Анита Вах е полската уметница, којашто кариерата ја започнала во танцовиот театар „Киелце“, а танцувала и во Шлезискиот танцов театар со танцувачката трупа ‘’Bretoncaffe”. Учествувала во многу меѓународни проекти, била резидентка на Кореографскиот центар “Zollwerein” во Есен, Германија и стипендистка на Фондацијата “Pro Helvetia”. Во 2008 година, била избрана за најдобра танчерка во Полска. Соработувала со Магдалена Тука во перформативната група “TukaWach”. Од 2010 година, како изведувачка, редовно соработува со Вио Негатива, во чии рамки го создаде и соло проектот “Ups and Stone Toasts”.

Top