Наталија Пауниќ

Наталија Пауниќ
Срб
кураторка
веб страница
Наталија Пауниќ е кураторка на современа уметност и писателка од Белград, Србија. Дипломирала уметност на Голдсмитс, Универзитетот на Лондон, 2017, откако магистрирала на архитектонскиот факултет на Универзитетот во Белград во 2015. Работи како директор во галеријата Eugster II Belgrade, а исто така води и номадски простор за проекти, наречен Вождовачка Галерија, којашто оперира респонзивно на архитектурата на различни места.
Наталија ја интересираат неканонските приоди кон пишувањето, кураторството и архитектурата, како и тоа како критичното мислење, уметност и теорија влијаат врз нашите лични животи. Со нејзината кураторска група Вождовачка Галерија, како и независно и во соработка со Eugster II Belgrade, таа поддржува и развива проекти што се занимаваат со екологијата, луксузот, отпадот, капитализмот, акцелерационизмот, феминизмот и љубовта.
Соработувала со организации како Британскиот Совет, documenta 14, Гете Институтот во Белград, LUX Moving Image foundation, Вишеградскиот фонд, Q21 во MuseumsQuartier Виена, Enclave Projects во Лондон, Европското собрание на студенти по архитектура (EASA) во Данска, Public School for Architecture Брисел, ICA во Лондон (како дел од ICA Young). Пауниќ има постдипломска квалификација за кураторство од Голдсмитс, Универзитет на Лондон, како и диплома и магистратура по архитектура – Архитектонски факултет при Универзитетот во Белград.
Top