Франко Дота

Франко Дота
Хрватска
Учесник

Франко Дота неодамна докторираше на тема: Хомосексуалноста во социјалистичка Југославија, на Институтот за историја при Факултетот за општествени и хуманистички науки во Загреб каде има магистрирано Историја и Италијански јазик и книжевност. Франко има предавано современа историја на Факултетот за хуманистички науки во Ријека. Тој е автор на делото: Поствоена историја во војна: Наративи за судењата и миграциите на истарските Италијанци. Тој е дел од ЛГБТИ движењето во Хрватска и еден од основачите на Парадата на гордоста во Загреб.

Top